Párkapcsolati tanácsadás tudományos módszerekkel

A 21. században a párkapcsolati tanácsadás és a párterápia területén forradalom zajlik.

Ezt a gyors fejlődést az idézte elő, hogy számos kutatási eredmény és megfigyelés egy irányba mutat. Természetesen már korábban az 1970-es években elindult a folyamat. Azonban mostanra körvonalazódott, hogy a megoldást, többek között az érzelmek pontos felismerése és megértése, a felnőttkori kötődési mintázatok tanulmányozása, az érzelmi intelligencia fejlesztése, az asszertív kommunikáció módszerének megismerése hozza.

A pszichológiát is a viszonylag fiatalabb tudományok közé szokták sorolni. A párkapcsolatok világával még később kezdtek foglalkozni a tudósok. Sokkal nagyobb figyelem irányult az egyénekre. Egészen elképesztő párterápiás módszerekkel igyekeztek a párkapcsolatokon javítani. Ilyen volt például az, amikor a párok a feszültségüket egymás ütlegelésével vezethették le.

Ma már sok olyan módszer van, amely különböző irányból közelíti meg a párkapcsolatokat de végül nagyon hasonló irányba mutat.

A Gottman módszer

John M. Gottman amerikai párkapcsolati szakember és terapeuta az 1960-as évek végétől kezdve évtizedeken keresztül figyelte a párokat. Az adatokon és megfigyeléseken alapuló, a seattle-i egyetemen történt kutatásai alapján állítja, hogy a párkapcsolatban élő emberek annál boldogabbak, minél magasabb az érzelmi intelligenciájuk. Az érzelmi intelligencia pedig fejleszthető. Vagyis igenis lehet jobb egy párkapcsolat, akár még jobb. Gottman az érzelmi intelligencia fejlesztésén kívül a kommunikáció fontosságát emeli ki. A hét alapelv módszer segítségével minden párkapcsolaton lehet javítani véleménye szerint.

Kattints ide, ha szeretnél erről a módszerről többet megtudni!

Érzelmekre fókuszáló párterápia (ÉFT)

Egy másik megközelítése a témának az Érzelmi fókuszú párterápia, amelyet Susan Johnson az ottawai egyetem pszichológusa dolgozott ki. A szintén megfigyeléseken alapuló módszer középpontjában az érzelmek, ezen belül is az elsődleges érzelmek állnak. Az úgy nevezett másodlagos érzelmek, amelyek a felszínen vannak és könnyen érzékelhetőek, elfedik a valódi, elsődleges érzelmeket. Ha egy pár tagjainak sikerül megismerniük a saját és a párjuk elsődleges érzelmeit, akkor nagy lépést tesznek a valódi elfogadás és megértés felé. Amíg nem sikerül ezeket feltárni addig a különböző kommunikációs technikák és egyéb a párkapcsolat javítását célzó módszerek kevésbé lehetnek sikeresek.

Kattints ide, ha szeretnél erről a módszerről többet megtudni!

Prepare/Enrich

Szintén az USA-ban dolgozta ki David H. Olson a Prepare/Enrich párkapcsolati diagnosztikai tesztet és az erre épülő tanácsadási módszert. A minnessotai egyetemen kidolgozott tesztet évtizedek óta használják világszerte, több millió pár töltötte ki. Az első tesztcsomag 1968-ban készült el. Az azóta folyamatosan átdolgozott kérdések garantálják a rendszer tudományos jellegének megőrzését.A 165 kérdésből álló, élethelyzetre szabott teszt fókuszában a párkapcsolat erősségei és növekedési területei vannak. A rendszer szemléletű megközelítésben különösen fontos szerepet kap a rugalmasság és a kötődés vizsgálata nem csak a pár tagjainál de a származási családjaiknál is.

Kattints ide, ha szeretnél erről a módszerről többet megtudni!