A párkapcsolatok két legfontosabb alappillére

Nagyon sok olyan párkapcsolat van, amely megromlik az évek alatt, de közös akarattal rendbe hozható. Ha meg van egy erős érzelmi alap és nincsenek olyan végzetes sérülések, amelyek ezt megakadályoznák.

Azonban vannak olyan kapcsolatok, amelyeknek nincs alapja, soha nem is volt és vannak olyan kapcsolatok, ahol az alapok sérültek az évek alatt.

John Gottman amerikai szakember párkapcsolati modellje szerint két fő pillére van egy jól működő párkapcsolatnak. Az egyik a bizalom, a másik az elköteleződés. Ha ezek nincsenek vagy sérülnek, akkor a pár tagjai nem fogják magukat biztonságban érezni a kapcsolatukban. A kutatások szerint azonban éppen a biztonságérzet az egyik legfőbb elvárás a párkapcsolattal szemben.

  1. Bizalom

Az, hogy ki mennyire tud bízni a társában az már egészen kicsi gyermekkorban eldől. A kötődés elmélettel kapcsolatos kutatások azt eredményezték, hogy a gyermekkorban tapasztalt élmények nagyon nagy mértékben meghatározzák a felnőttkori párkapcsolatokat. Vannak biztosan és bizalmatlanul kötődő emberek. Ez utóbbi csoportot további három típusra osztják a szakemberek. (Szorongó-aggodalmaskodó, bizonytalan-elkerülő és bizonytalan-elutasító) Több a bizonytalan kötődésű ember. Annak függvényében, hogy a pár tagjai milyen kötődési típusúak, nagyon változatosak lehetnek a párkapcsolatok.

Van, hogy a bizalom csak lassan alakul ki egy párkapcsolatban és van, hogy már a kapcsolat kezdetétől jelen van. Bármelyik szituáció áll is fenn egy biztos, ha sérül, akkor nagyon nehéz helyreállítani azt.

Vannak olyan élethelyzetek, amelyek nagyon megnehezítik, csaknem lehetetlenné teszik egy erős bizalmi kapcsolat kialakulását. Ilyen például, amikor egy párkapcsolat szeretői viszonyból indul, ahol az egyik fél éppen az akkori párjának bizalmával visszaélve kezdett egy új kapcsolatot.

Megcsalás esetén is ez az alappillér sérül. Ahhoz, hogy ez feldolgozható legyen és a bizalom helyreálljon nagyon tudatos döntések, és sok munka szükséges.

2. Elköteleződés

Az elköteleződés szintén a biztonságérzetet erősíti. Amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik két ember összetartozása az fontos időpontja a párkapcsolat történetének. Az, hogy ez pontosan kinek, mit jelent nagyon különböző lehet. Itt merül fel a házasságkötés kérdése. Ma nagyon sok pár érvel azzal, hogy nincs szükség a boldogsághoz papírra, egyébként is csak rossz mintákat láttak és szeretnék ezeket elkerülni, emiatt nem kötnek házasságot. Ez nem azt jelenti, hogy nem elkötelezettek egymás felé. Azonban nagyon fontos, hogy ez a választás csak abban az esetben működőképes, ha mindkét fél így gondolja. Akkor, ha ez a döntés csak az egyikük kívánsága, a másik pedig csak alkalmazkodik hozzá, egy idő után feszültséget generálhat.

Sokan nehezen hoznak döntést az elköteleződésről és ezzel a társukat bizonytalanságban tartják. Hasonló okok miatt nem hozhat mindkét fél számára maradéktalan boldogságot a szeretői viszony.

Vajon, ha ezek az alappillérek sérülnek, akkor javíthatók? A válasz az, hogy jó eséllyel igen, abban az esetben, ha ezek a sérülések nem végzetesek.