Én nem hittem, hogy ekkora a baj!

“Én nem hittem, hogy nálunk ekkora gond van.”
“Miért nem mondta korábban a párom?”
“Nem hiszem, hogy ezért el kellene válnunk.”

Ezeket a mondatokat kivétel nélkül ügyfelektől hallottam, akik derült égből villámcsapásként élték meg azt a pillanatot, amikor a párjuk bejelentette, hogy el akar válni.

Az első reakciójuk a döbbenet volt, majd később eluralkodott rajtuk a pánik érzése, látva a társuk elszántságát.

A többséghez ilyenkor lassan megérkeznek az ilyenkor szokásos “vendégek”:

  • a társ hibáztatása, felelősségre vonása
  • a környezet hibáztatása
  • a tények elbagatellizálása
  • a társ érzelmeinek megkérdőjelezése

De van, aki ebben a szituációban azonnal segítséget kér. Szinte még be sem fejeződött kettőjük között a beszélgetés már párterapeutát, tanácsadót, pszichológust vagy lelkészt keres. Azonnal időpontot szeretne lehetőleg még aznap estére.

Mindent megígérnek. Hogy változni fognak, hogy most értették meg, hogy ezen túl minden másképpen lesz majd…

Gyors változást szeretnének. Kérik, hogy a társuk húzzon egy vonalat és kezdjenek egy új lapot. Nem értik, hogy a másik fél miért nem tud egyik napról a másikra váltani.

Eddig nem érintették a társukat, most reggeltől estig folyamatosan a másik nyomában vannak. Értetlenül állnak az előtt a tény előtt, hogy ez a másiknak inkább riasztó, mint vonzó.

Korábban folyamatosan bántalmazták a párjukat verbális úton és most nem értik, hogy miért nem elegendő például egy vacsora elkészítése a tovább lépéshez.

Nehéz elfogadniuk, hogy egy kapcsolat megmentéséhez nagyon sok időre, energiára és türelemre van szükség. Itt nem csak hétköznapi cselekvéseken kell adott esetben változtatni, hanem először meg kell érteni egymás érzelmeit, meg kell hallgatniuk egymás gondolatait. A cél pedig az érzelmeik megváltoztatása.

Sajnos, sok esetben azt tapasztalom, hogy amikor a “nagy beszélgetésre” sor kerül a társuk már annyira eltökélt, hogy sokszor nincs ereje, kedve ahhoz, hogy belekezdjen egy hosszabb folyamatba. Már terve van a jövőt illetően. Anyagilag, jogilag és minden egyéb tekintetben szabadulni szeretne a párjától.

Erről a pontról visszafordulni már nagyon nehéz.

Mégis mi ennek a tanulsága? Az, hogy figyelni kell egymás jelzéseire, mert a tapasztalat azt támasztja alá, hogy a fent említett esetekben is elhangoztak a kérések a társ felé, de azokat még sem vették komolyan.

Természetesen nem minden krízisben lévő párkapcsolat tart ezen a végső ponton.

A kutatások szerint azonban a párok általában 6 évvel azután kérnek segítséget, miután a problémák megjelentek a kapcsolatukban.