Külföldön már hosszú évek óta elterjedt az online csatornákon történő segítségnyújtás. Magyarországon 2020 tavaszán szembesültek először nagyobb számban, azzal az emberek, hogy ezen a területen a korábban jól bevált lehetőségek nem működhetnek a karantén miatt. Az online vásárlás vagy ügyintézés már régóta elérhető volt, azonban segítő kapcsolatok terén még nagy a bizalmatlanság.

Én úgy tapasztaltam, hogy akik a munkájuk miatt vagy a családtagokkal, barátokkal való kapcsolattartás miatt rendszeresen használják az online felületeket, könnyen át tudnak térni a személyes konzultációkról az online folytatott ülésekre.

Milyen előnyei vannak az online tanácsadásnak?

Lehetőséged van az otthonodból vagy egy számodra biztonságosnak ítélt helyről becsatlakozni. Vannak kliensek, akik aggódnak a helyszín miatt. Lehet-e parkolni, milyen lesz a hőmérséklet, van-e mosdó stb. Mindez egy online folytatott beszélgetésnél nem merül fel. Elképzelhető, hogy egy ismerős környezetben könnyebben fel tudsz oldódni.

Nem kell számolnod az utazás idejével és költségeivel. Ez nagy előny, azonban rendkívül fontos, hogy a közös munkával töltött idő előtt legyen lehetőséged egy kissé ráhangolódni arra. Nem szerencsés, ha éppen munkából esel be vagy éppen rohannod kell az ülés végén valahová. Ez mind hatással van arra, hogy mennyire tudsz elmerülni a beszélgetésben.

Gyakorlatilag bárhonnan (bármelyik településről, külföldről) tudsz kapcsolódni a kiválasztott szakemberhez. Ezzel kinyílik a világ mindenki előtt. Hiszen nem lehet akadály az, hogy éppen hol élsz. Tudsz bármelyik általad kiválasztott szakemberhez segítségért fordulni. Úgy tapasztaltam, hogy sok külföldön élő magyar számára fontos, hogy az anyanyelvén tudjon beszélgetni lelki témákról.

Melyek a kihívások és nehézségek?

Mit jelent pontosan, hogy online konzultáció? Ez valóban több lehetőséget rejt. Jelenthet emailben történő levelezést, chat folyamatot, telefonos beszélgetést és videotelefonos kapcsolatot. Én a klienseim túlnyomó többségével ez utóbbi csatornán dolgozom.

A személyes beszélgetés nem helyettesíthető mással. Ez természetesen így van. Ez nem helyettesíti azt, egy másik lehetőséget kínál.

Aggódom azzal kapcsolatosan, hogy esetlegesen más is hallja, látja, amit mi beszélgetünk. Úgy gondolom, hogy a titoktartás nagyon fontos része a folyamatnak és ez a szituáció részemről nem fordulhat elő. Természetesen én is azt kérem, hogy csak az üljön a szobában, akivel vagy akikkel éppen beszélgetek. (egyén vagy pár)

Mi történik, ha megzavar valaki? (gyerek, kutya, postás, szomszéd) Fontos, hogy azt az időt, amikor dolgozunk szabaddá tedd. Nem fér bele sem egy csomag átvétele vagy bármilyen más ügyintézés bármennyire is kevés időt emészt fel. Ilyen esetben nem az idő a kulcs, hanem elvész a figyelem és egy ilyen intermezzo után nagyon nehéz újra felvenni a beszélgetés fonalát vagy ismét a korábbi lelkiállapotba kerülni. Természetesen lehetnek extrém szituációk, ilyen esetekben elköszönünk és egy másik időpontban folytatjuk.

Mi történik, ha kiborulok, ha sírok? Éppen az, ami a személyes beszélgetéseknél is. Ugyanolyan empatikus elfogadásban lesz részed, mintha egy szobában ülnénk.

Hogyan zajlik az online tanácsadás?

A honlapról könnyen elérheted az online naptárt, ahol meg tudod nézni milyen szabad időpontok vannak a közeljövőben. Ha semmiképpen sem felel meg egyik sem, akkor hívj bátran és bizonyosan fogunk megoldást találni.

Ha van lefoglalt időpontod, akkor csatornát kell választanod a felajánlott lehetőségek közül. Én Skype-n, Messengeren illetve Hangouts-n dolgozom. Válaszd azt, amelyiken a legkomfortosabban érzed magad. Ha idegenkedsz a FB használatától, akkor sincs gond, hiszen a Messenger használatához nem kell FB fiókkal rendelkezned. Kérlek, hogy a beszélgetés előtt ellenőrizd az eszközeid és próbáld ki, hogy hol tudsz a lehető legkényelmesebben elhelyezkedni! (Fülhallgató, mikrofon, telefonállvány, töltők stb)

A korábban lefoglalt időpontban, pontosan fogok jelentkezni. Ha valami miatt késel, vagy egyéb gond akad, esetleg nálam nem működik valami, akkor jelezzük egymás felé.

Az első alkalommal megismerkedünk. Elmondod vagy elmondjátok, hogy mi az a probléma, amely megoldásához segítséget szeretnétek kérni. Beszélgetünk a kapcsolatotok történetéről. Hogyan ismerkedtetek meg? Hogyan váltatok párrá? Hogyan fogadta a környezetetek a kapcsolatotokat? Milyen párkapcsolati mintákat hoztatok a családjaitokból?

Én elmesélem, hogy milyen módszerrel dolgozom, milyen keretek között tudom vállalni a közös munkát. Megbeszéljük a díjazás és számlázás részleteit és természetesen bármilyen kérdés merül fel a folyamattal kapcsolatosan, arra igyekszem válaszolni.

Az első online beszélgetés után mindig megkérdezem: Hogyan érezted, éreztétek magatokat? Mennyire volt komfortos ez a forma számotokra? Változtassunk valamin?

Az első alkalom után, kettesben el tudjátok dönteni, hogy szeretnétek belevágni ebbe a folyamatba vagy nem. Az első alkalommal én nem kérek senkitől elköteleződést, mert természetesnek gondolom, hogy erről otthon beszélgetni kell.

Ez egy nagyon érdekes kapcsolat, mert idegenek vagyunk mégis nagyon bizalmas és érzékeny témákról beszélgetünk. Különlegessége, hogy ez nem lesz kölcsönös. Hiszen én nem fogom elmesélni az életem. Úgy gondolom, ebben az esetben hatványozottan fontos a bizalom. Ha a beszélgetésünk után ezt nem érzed irányomba, akkor mindenképp keress másik szakembert. Mindenkinek meg kell találnia a maga segítőjét legyen az pszichológus, lelkész, mentálhigiénés szakember, mediátor, nő, férfi, idős vagy fiatal.

Ha a közös munka mellett döntötök, akkor az első közös alkalmat követően az egyéni konzultációkkal folytatjuk. Ezek a beszélgetések nem a társ kibeszéléséről szólnak. Van egy közös történetetek és természetes, hogy mindkettőtöknek meg van erről a saját olvasata. Ebben az esetben is fontos a diszkréció, vagyis szükséges, hogy ne legyetek jelen, amikor a párotokkal beszélgetek. Erre klienseim jelentős része az autót találta megfelelő megoldásnak.

Ezután már hármasban fogjuk folytatni a beszélgetéseket, a naptárban lefoglalt időpontban. Arra kérlek, hogy az időpontokat próbáljátok max. 2 heti rendszerességgel foglalni, mert ha hosszabb idő telik el két alkalom között, akkor kevésbé lehet hatékony a folyamat.