Kapcsolat mediáció mindenkinek

Beszélgessetek, ne csak beszéljetek egymáshoz!

 

  • Az egymás közötti beszélgetés gyakran ugyanazon mederben folyik, úgy érzitek, gyakran ugyanazokat a köröket teszitek meg – eredménytelenül?
  • Annyira megromlott a kapcsolat közöttetek, hogy már nem is beszéltek?
Kapcsolat mediáció – Nő a tét

A kapcsolat mediáció jó megoldás akkor, amikor mindketten változtatni szeretnétek egy adott, már kialakult helyzeten, amelyben nem érzitek jól magatokat.

Egy harmadik ember bevonása lehetővé teszi a tipikus, de romboló elemek elkerülését és helyettük építő beszélgetés használatát. A mediáció egy keretek között tartott, irányított beszélgetés.

 

Miért alakul ki egy kapcsolatban a fent említett szituáció?

• Különböző módon kommunikáltok, gyakoriak a félreértések köztetek. (Más kommunikációs szabályokat és más kommunikációs eszközkészletet használtok)
• A kapcsolatotokban nem alakítottatok ki közös szabályokat. Mindkettőtőknek van elképzelése arról, hogyan kellene működtetni a kapcsolatot, de ezeket az elképzeléseket nem hangoltátok össze.

 

Milyen helyzetekben tud segíteni neked a kapcsolat mediáció?

Van jó néhány olyan hétköznapi szituáció, amikor rengeteg elvesztegetett energiát és időt lehet megspórolni egy mediációs folyamattal. A mediációról részletesen olvashatsz itt: http://noatet.hu/mediacio-menete/

Legtöbbször a nem megfelelő kommunikációból adódik a feszültség vagy a konfliktus.

Mindenkinek van egy kommunikációs stílusa és eszközkészlete. Azt, hogy ez kinek milyen, nagyon sok tényező befolyásolja. Családi háttér, szokások, neveltetés, iskolázottság egyéb tapasztalatok.
Ha két olyan ember kerül egymással szembe egy vitás szituációban, akiknek nagyon különböző a kommunikációs stílusa, akkor könnyen félresiklik a beszélgetés, mert nem egyformán értelmeznek bizonyos jeleket. Ezt még nehezíti, hogy általában mindenkinek vannak előfeltételezései a másikról és annak gondolatairól.
Sok esetben már az megoldást hoz, ha nyugodt körülmények között végighallgatják egymás véleményét és gondolatait a kialakult helyzetről.

Hétköznapi szituációkban gyakran előfordul, hogy a vita hevében valaki nem figyel a másik mondanivalójára, mert már úgy érzi nagyon sokszor hallotta. Nem hallgatja végig, közbevág és a saját álláspontját hangoztatja. Legrosszabb esetben kilép a szituációból , ott hagyja beszélgetőtársát.

Gyakori az is, hogy egy idő után már nem a konkrét kérdés a téma, hanem régmúlt eseményeket idéznek fel és a hangnem erősen személyeskedésbe fordul.

Fontos, hogy ezt a feszültséggel terhes szituációt mindkét fél akarja rendezni.

Úgy, hogy a folyamat végén egy olyan megállapodás szülessen, ami mindkettőjüknek elfogadható és vállalható, amit írásba is foglalnak.

Példák hétköznapi konfliktusokra:

párkapcsolatban élők közötti konfliktus

Párkapcsolatban élők számára megoldást jelenthetnek a párkapcsolati programok is: http://noatet.hu/parkapcsolati-tanacsadas/

anyós/após- meny/vej közötti konfliktus

Minden szülő akaratlanul is ábrándozik arról, milyen társat szeretne a gyermekének. Ez az elképzelés sokszor inkább a szülők vágyait tükrözi. Ha a valóságban más személyiségű lesz a választott társ, nem megoldás az elzárkózás a másik féltől. Ha feszültség van a családtagok között azt, mindenki, de a gyerekek különösen megérzik. Ilyenkor legalább az unokák érdekében szerencsés rögzíteni azokat a szabályokat, ami mindkét fél számára elfogadható és vállalható.

szülő- tinédzser gyermek közötti konfliktus

Egy tinédzserrel nem mindig könnyű a kommunikáció. A családi beszélgetések gyakran végződnek úgy, hogy valamelyik fél kivonul a szituációból. De van jó néhány olyan kérdés, amikor közösen kell döntést hozni. Ilyenek például a mindennapi együttélés szabályai, a pályaválasztás, esetleg munkavállalás. Fontos, hogy mindkét fél végighallgassa a másik elképzelését és megértse, elfogadja, hogy miért gondolkodik úgy a másik. Végül létre kell hozniuk egy olyan megállapodást, ami mindkettőjük számára elfogadható.

szülő- felnőtt gyermek közötti konfliktus

Felnőttként eljön az az idő, amikor a szüleinkre már nem kisgyermeki szemmel tekintünk. Meglátjuk az erősségeiket, a hibáikat, a jó döntéseiket és a téves választásaikat is. Mégis megmarad a szülő-gyermek kapcsolat. Ebben az esetben különösen nehéz olyan döntéseket hozni, amellyel mindkét fél elégedett és senki sem érzi úgy, hogy jelentős áldozatot kell hoznia a megegyezésért. Egy nyugodt, irányított, tisztázó beszélgetés sokat segíthet.

testvérek közötti konfliktus

Természetesen nem a gyermekkori veszekedésekre gondolok. Felnőttkorban kiderülhet, hogy régi félreértések esetleges téves előfeltételezések állnak a háttérben. Felnőttként több olyan kérdés is felmerülhet, ahol a testvéreknek meg kell osztani feladatokat vagy bizonyos kérdésekben döntést kell hozni. Ilyen kérdések lehetnek az idős szülők támogatása, ellátása, beteg testvér gondozása, felügyelete, örökösödési kérdések. Fontos, hogy meghallgassák egymás gondolatait, érveit és felelősségteljesen tudjanak egy olyan megállapodást kötni, amely mindkettőjük számára vállalható.

rokonok közötti konfliktus

Ilyen esetekben is megoldást hozhat ha végighallgatják a másik gondolatait a kialakult helyzetről. Kiderülhet, hogy félreértés vagy valamilyen, a távoli múltban történt esemény áll a háttérben. Ha szeretnének változtatni a jelenlegi helyzeten, akkor képesek lesznek elszakadni múltban történt sérelmek dédelgetésétől és új alapokra tudják helyezni a kapcsolatukat.

mozaik (patchwork) családok tagjai közötti konfliktus

Ha valaki gyermekekkel megy egy második házasságba vagy kapcsolatba, akkor az is felmerül, hogy a volt és a jelenlegi társa milyen kapcsolatban lesz egymással. Bonyolíthatja a helyzetet, ha az új társnak is vannak gyermekei az előző kapcsolatából. Ilyen esetben mindenképpen tisztázni kell, elsősorban a gyermekek érdekében, melyek azok a szabályok, amelyek mindenki számára elfogadhatóak és betarthatóak.

 

A kapcsolat mediáció költségeit itt találod:

Díjak

Szeretnéd rendezni a kapcsolataid?

Keress bátran!