A mediáció menete

mediáció menete
Mediáció menete

1. Ki a mediátor és mi a mediáció?

A mediáció közvetítést, a mediátor kifejezés közvetítőt jelent. Egy olyan képzett személy, aki segít abban, hogy egy megrekedt helyzetben is, amikor már nem működik a kommunikáció, döntést lehessen hozni.

A folyamat célja, hogy egy olyan megállapodás szülessen, amely mindkét fél számára elfogadható és betartható.

A mediátor végig semleges kell, hogy maradjon, nem támogathatja egyik oldalt sem. A folyamat alatt elhangzott információkkal kapcsolatban titoktartási kötelezettsége van.

2. Hogyan történik a mediációs folyamat? A Mediáció menete.

Az első két alkalommal külön beszélgetek veletek. Ilyenkor mindkettőtöknek lehetősége van arra, hogy elmesélje a saját álláspontját. Ezek az ún. mediációt előkészítő beszélgetések.
Bizonyos esetekben ilyen külön beszélgetéseket több alkalommal is érdemes tartani, otthon végiggondolandó feladatokkal összekötve.

Ezután kerül sor az ún. mediációs ülésre, ahol már mindketten jelen lesztek. (Különleges esetekben szokták javasolni a sétáló mediációt. Ilyenkor a két fél külön teremben ül és a mediátor járkál és közvetíti az álláspontokat. Ez akkor megoldás, ha a helyzet már annyira elmérgesedett, hogy hátráltatja a munkát a személyes találkozás.)
Itt mindketten elmondhatjátok, mi a véleményetek a kialakult helyzetről és milyen megoldást javasoltok. Ilyenkor végig kell hallgatnod a másik oldal álláspontját is, anélkül, hogy közbeszólnál. Utána reagálhatsz az elhangzottakra.
A mediáció akkor sikeres, ha megszületik egy olyan megoldás, ami mindkettőtöknek elfogadható és vállalható.
A megállapodást írásban is rögzíteni kell.

3. Mennyi időt vesz igénybe?

Az előkészítő beszélgetések időtartama 60 perc alkalmanként.
A mediációs ülés több órát is igénybe vehet.

4. Hogyan készülj fel az első találkozóra?

Az első találkozó előtt kérlek, szedd össze a gondolataidat a témával kapcsolatban. Készíts nyugodtan jegyzetet. Gondold végig, milyen lenne az a megállapodás, amivel elégedett lennél.

5. Van olyan eset, amikor nem alkalmazható a mediáció?

Igen.
Ahhoz, hogy sikeres legyen egy mediációs folyamat szükséges, hogy mindkét fél akarja a megegyezést. Amennyiben ez a szándék hiányzik, nem jöhet létre a mediáció. Ez nem jelenti azt, hogy nem különböznek az álláspontok és az elérendő célok a folyamat kezdetén.

A kapcsolat mediáció költségeit itt találod:

Díjak

Szeretnéd rendezni a kapcsolataid?

Keress bátran!