A boldogság világnapján

Minden szülő, talán kivétel nélkül, azt szeretné, hogy a gyereke boldog legyen.

Azt, hogy ez pontosan mit is jelent már kevesen tudják megfogalmazni. Miután megemlítettem, hogy ma van a boldogság világnapja, a 6 éves lányom megkérdezte és akkor ma mi fog történni? Hát ez az! Mondjuk éppen ma lesz egy napfogyatkozás is, de nyilván nem erre gondolt… Az én kérdésem inkább ez:

Mi az, amit én most tehetek a gyerekeim későbbi boldogságáért?

Persze folyamatosan próbálok mindent biztosítani a fejlődésükhöz. Ezek nagyon fontosak de legalább ennyire fontosak azok a mondatok, amiket tőlem hallanak vagy a gesztusok, amiket tőlem látnak.

Ezzel a területtel foglalkozó szakemberek szerint kb. 6 éves korig “bemegy” minden meghatározó információ. Eldőlt, hogy sikerorientált lesz vagy éppen kudarckerülő? Eldőlt, hogy milyen ún. sorskönyvi parancs szerint fogja alakítani az életét? Ez elég rémisztő, legalább is nekem. Ideális esetben ezzel egyedül vagyok. 🙂

A tranzakcióanalízis szerint mindenki kap a szüleitől parancsot, mintát, ami meghatározza azt, hogy később hogyan fog bármihez hozzáállni. Ezek nem szó szerint parancsokat jelentenek, inkább olyan kimondott és kimondatlan de annál inkább éreztetett elvárásokat. Ezeket a szülők az esetek többségében nem szándékosan ültetik el gyerekeik lelkében és tudatában. Mi, szülők is kaptunk egy vagy két ilyen parancsot gyerekkorunkban.

  1. Legyél tökéletes!
  2. Siess!
  3. Bírd ki!
  4. Küzdj!
  5. Légy kedves mindig másokkal!

Nagyon érdekes volt elgondolkodni ezen. Felismertem, hogy melyik mondatokat kaptam a szüleimtől és ezek a parancsok hogyan alakították az én hozzáállásomat az életemben történő eseményekhez. Ez a szembesülés egyáltalán nem volt könnyű. Nem hibáztathatom a saját szüleimet, hiszen ők is a gyermekkorukból hozott mondatokkal dolgoztak.

A saját életemben azonosítottam ezeket a mondatokat és igyekszem adott esetben felülírni azokat.

De a nagy kérdés, hogy a gyerekeimbe mit ültettem el, akár akaratomon kívül egy-egy szóval vagy gesztussal? Ja és, ha már megtörtént, hogyan tudok javítani rajta?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük