Mert szükségem van rá!

Vajon, miért olyan nehéz kimondani ezt a mondatot?

Talán az egyik oka az, az ősi leánynevelő tanács, hogy legyél kedves, és ne követelőzz. (Most nem elemezzük, szerencsés útravaló ez, vagy sem…) A másik, hogy sokszor magunk sem érezzük pontosan, mire lenne szükségünk.

Pedig szó sincs követelőzésről ebben az esetben. Egyre több olyan ügyfelem van, akik a gyermekekkel otthon töltött idő után fogalmazzák meg, hogy mi hiányzik nekik a legjobban. (Érdekes, hogy az érzés kialakulása nincs összefüggésbe az otthon töltött idő hosszúságával.) Mindenkinek máshol van a küszöb. Ki hamarabb, ki később jut el erre  a bizonyos pontra.

Mindannyian maximálisan jó feleségek, jó háziasszonyok, jó anyák, jó leányok, jó munkatársak stb. szeretnének lenni. Valójában mindannyian tudják, hiszen oly sokan elmondták, leírták, hogy ez gyakorlatilag lehetetlen. De a nők egy részében él a vágy, hogy bebizonyítsák, ez nem így van. Hiszik, hogy majd ők. Majd ők bebizonyítják, hogy igenis lehetséges. Én ezt egy kicsit hasonló vállalkozásnak érzem, mint amikor valaki a felnőtt társával kapcsolatban hiszi azt, hogy majd ő megváltoztatja az illető személyiségét…

Mindenkit, és mindent maguk elé sorolnak. Segítséget nem kérnek, egyedül küzdenek. Ennek a belső küzdelemnek sokszor nincs látható jele, mert a külsejük ápolt, ruháik csinosak stb. De belül egy idő után, komoly viharok tombolhatnak.

Akár hosszú évek is eltelhetnek ebben az állapotban, amikor mindig van valami fontosabb, mint ők. A gyerekek, a társ, a szülők, a munka, a háztartás stb. Igen, mindig van mit csinálni, és mindig vannak megoldandó feladatok. De ha, akik csinálnak, akik megoldanak egyre rosszabbul érzik magukat, bezárva ebbe a helyzetbe, akkor azt a környezetükben élők is megérzik. Azok, akiknek a leginkább meg szeretnének felelni.

Muszáj kimondani. Szükségem van időre, segítségre, beszélgetésre, türelemre, biztatásra…

Ettől nem lesz senki sem rosszabb anya, társ, vagy gyermek.

A körülöttünk élők nem gondolatolvasók, azt hihetik, ha valaki nem kér segítséget, akkor minden OK. Jól érzi magát.

Ez érvényes mindenkire, nemtől, életkortól, élethelyzettől függetlenül.

Tegyetek egy próbát még ma!
 …, mert szükségem van rá!