“De, nincs választásom!”

Hányszor hallom ezt a választ! Igen, igaza van a pszichológusoknak, hogy magunkat a legkönnyebb becsapni!

Olyan könnyű hinni, hogy én nem tehetek róla, nem én döntöttem, nem az én választásom, nem volt lehetőségem. Várni a “megmentőt”, aki majd leveszi rólam ezt terhet…

(Talán, tényleg van néhány olyan szituáció, amikor én is azt gondolom, hogy olyan kényszerhelyzetbe kerülhet valaki, hogy csak az alapvető erkölcsi szabályok felrúgásával választhatna. De még ilyen esetekben is lehet alternatívákat keresni.)

Folyamatosan választok. Választanom kell! Ha pedig ez megtörtént, akkor viselnem kell a következményeket. Kezdjük egy egészen banális szituációval.

Választok, hogy rövid vagy hosszú ideig folyatom magamra reggel a zuhany alatt a vizet. Ha a negyedórás zuhany mellett döntök, akkor tisztában kell lennem a következményekkel: magasabb vízfogyasztás, és lelkiismeret furdalás a pazarlás miatt. De ennek ellenére szeretem, ha reggel kényelmesen a víz alatt ébredek fel. OK! Döntést hozhatok!

Naponta rengeteg ilyen kategóriájú döntést kell meghoznom. Ezek nagy része automatizálttá válik. Fel sem merül bennem, hogy van más választásom, és én döntök.

Az életem összes szegmensét végiggondolhatom ezzel a kérdéssorral:
Választok a családom kapcsán is

Természetesen azt, hogy kik a családom tagjai nem én választom, de azt, hogy hogyan kommunikálok velük, és megteszek-e mindent, hogy rendezett kapcsolat legyen közöttünk, abban igen.

Választok a párkapcsolatomban

Ápolom? Ha valami nem működik, megteszek mindent, hogy megjavítsam? Ha véglegesen megromlott, és nincs semmi remény a rendbetételre, akkor lezárom?

Választok a gyerekeim kapcsán

Nem, nem a személyiségüket, hanem azt a módot, ahogyan én bánok velük, nevelem őket. Megteszek mindent, hogy kiegyensúlyozott, önálló felnőttek legyenek, és a világot biztonságosnak lássák?

Választok a barátaim kapcsán

Töltök velük időt, szánok energiát rájuk? Vagy ha valakinél érzem, hogy folyamatosan kihasznál, eltávolodok tőle?

Választok a munkám kapcsán

Megfelelő területen vagyok? Igen, de nem keresek eleget. Teszek azért, hogy plusz forrásokat kutassak fel? Nem szeretem a munkahelyem. Áldozok energiát arra, hogy más megoldás után nézzek? Még folytathatnám…

És a legfontosabb!!! Választok saját magammal kapcsolatban is folyamatosan.

Megteszek minden tőlem telhetőt, hogy egészségesen táplálkozzak, mozogjak, ne legyek káros szenvedélyek rabja, mentálisan, és szellemileg rendben legyek? Kérek segítséget, ha valamelyik területtel nem boldogulok egyedül?

Nehéz ezekkel a kérdésekkel szembenézni, de nagyon tanulságos megtenni!

“Sorsunk nem a véletlen műve, hanem választásaink eredménye.”
W. J. Bryan

.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük