A jól működő párkapcsolat titkai

Egy egyetemista ügyfelem kérte, hogy beszélgessünk a jól működő párkapcsolatokról. Mitől jó, hol lehet elrontani?

Bár meglepő lehet, hogy az alapok életkortól, és élethelyzettől szinte függetlenek.

Az összetartozás érzése

A “mi” fogalmát rendszeresen használják a beszélgetéseikben. A környezetük számára egyértelművé válik a két ember kapcsolata. A családjaiknak, a baráti körnek kölcsönösen  bemutatják a párjukat.   Mindenki számára természetessé válik, hogy bizonyos programokon együtt vesznek részt.

Tisztelet

Mindketten tisztelik egymást, egymás személyiségét, egymás idejét, egymás érzéseit.

Bizalom

Ideális esetben az az alap, hogy megbíznak egymásban, amíg nem történik valami, ami ezt megkérdőjelezi. A valóságban, azonban ez sokkal bonyolultabb. Vannak emberek, akik nem képesek ezt az ősbizalmat senkinek megadni. Ennek oka lehet a származási családból hozott minta, vagy a saját korábbi tapasztalás. A féltékenykedés, a zsarolás, a másik korlátozása, a folyamatos faggatózás vagy ellenőrzés soha nem fog egy kiegyensúlyozott párkapcsolathoz vezetni.

Szex, intimitás

Egy jól működő párkapcsolatban mindketten elmondják az érzéseiket, a másik tudtára adják igényeiket. Ismerik egymás határait. Beszélgetnek arról, hogy ki mit érezne megcsalásnak. Figyelembe veszik egymás igényeit.

Saját személyiség

A kapcsolatban mindketten megőrizhetik saját személyiségüket. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy valaki nem változhat, de az alapkarakteréből nagy valószínűséggel nem fog tudni kibújni. Éppen ezért elvetélt ötlet, amikor valaki úgy vág bele egy kapcsolatba, hogy majd ő, megváltoztatja a párját.

Mindkettejüknek  meg kell, hogy maradjon a személyes szabadság, a saját baráti kör, a saját hobby. Nem szerencsés, ha az összes szabadidejüket közösen töltik el.  Természetesen tudom, hogy az első hetek rózsaszín világa ezt megakadályozza, de később mindenkinek kell az “énidő”.

Fejlődés, inspiráció

Fontos, hogy mindketten érezzék a másik támogatását. Az egyéni célok mellett egy idő után meg kell hogy jelenjenek a közös célok is. A másik személyiségéből töltekezni, inspirálódni tudjanak. Támogassák egymást a fejlődésben, tanulásban.

Egy párkapcsolat akkor szerencsés, ha mindketten jól érzik benne magukat.

Ha a biztonságot, a választott összetartozást, az intimitást, a támogatást, az egyéni szabadságot, egymás inspirálását vagy fejlődésének támogatását érzik akkor biztosak lehetnek benne, hogy egy jól működő párkapcsolatban élnek.

Ha korlátokat, lemondást, megfelelési kényszert, akadályokat, lehúzást érzik a pár tagjai, akkor nagyon gyorsan tenniük kell valamit, amíg még menthető az ügy.

 

A sorozat következő részében azokat a viselkedési mintákat vesszük végig, amelyeket mindenképpen kerüljünk, amennyiben boldog párkapcsolatot szeretnénk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük