A boldogság titka

A BOLDOGSÁG TITKA

Egy, a Harvard egyetemen végzett kutatás szerint a magukat kiemelkedően boldognak érző emberek 77%-a tartós kapcsolatokban él. Ezek nem feltétlenül párkapcsolatok, lehetnek családi és baráti kapcsolatok is. A lényeg a biztonságos kapcsolati hálón van, amely megvéd a mindennapokban, minden szituációban.
A tartós kapcsolatban élő emberek nem csak boldogabbak, de hosszabb ideig élnek és jobb anyagi körülményeket képesek maguknak teremteni. Az ehhez kapcsolódó Ted videót itt nézheted meg.
John M. Gottman, amerikai pszichológus is vizsgálta a tartós kapcsolatok titkát, bár ő elsősorban a párkapcsolatokra koncentrált.

Megállapította, hogy a titok az elköteleződés és a bizalom.

Azok a kapcsolatok a legtartósabbak és a legboldogabbak, ahol a két ember között kiépül az elköteleződés és a bizalom érzése is. Természetesen a szerelem fontos szerepet játszik a párkapcsolatok létrejöttében, de a szerelem mellett egy idő után ennek a két érzésnek is jelen kell lennie.
Az, hogy két ember között a kémia befolyásolható vagy sem, megoszlanak a vélemények. De abban egyetértenek a szakemberek, hogy mind az elköteleződés, mind a bizalom formálható, építhető. Vagyis egy párkapcsolatban nem tehetetlen a két ember. Rajtuk múlik hogyan érzik magukat, mennyire tartják fontosnak a kapcsolatukat, és mit tesznek érte.
A boldog párkapcsolat titkának kutatását már az ókori gondolkodók megkezdték és azóta sem lankadt a téma iránt a lelkesedés. Sok-sok elmélet látott napvilágot és elképesztő mennyiségű kutatási adat áll rendelkezésre.

Ha hozzáférhetőek ezek az eredmények, akkor vajon miért nem alkalmazza mindenki?

Érdekes, hogy milyen sok embernek evidens, hogy időt, energiát nem sajnálva vezesse a háztartást, vezényelje a családi logisztikát, nevelje a gyerekeket, végezze a munkáját, de amikor a párkapcsolatáról van szó, akkor ez a vehemencia fel sem merül. Egy kert esetén mindenki számára egyértelmű, ha nem szánnak rá időt és figyelmet, tönkre megy. Vajon ez a kapcsolatoknál miért nem ennyire nyilvánvaló?

Pedig ez a titok.
Akarni a kapcsolatot. Időt és energiát szánni rá. Figyelmet adni és figyelmet kapni. Például egymással többet beszélgetni.

A magyar párok átlag idejük 2 %-át töltik beszélgetéssel. Ez elképesztően kevés. Különösen, ha összehasonlítjuk egyéb tevékenységekkel, például a TV nézésre fordított idővel.
Tudom, mindenütt folyamatosan vannak extra megoldandó feladatok. Pici gyerekek, épülő ház, idős szülők, munkahelyi gondok,megélhetési problémák.
De a mindenki dönthet a fontossági sorrendről. Ha nem kerül a párkapcsolat a három legfontosabb dolog közé, akkor hosszú távon nincs sok remény a boldogságra.
Pedig mennyivel könnyebb a nehézségeket egy társsal megoldani. Közösen.
Mert lehet, hogy felnőnek a gyerekek, megépül a gyönyörű ház, beindul egy karrier csak társ nem marad az ünnepléshez.

  • Az elköteleződés és a bizalom építhető. Ha világos a recept, hogy ehhez beszélgetni kell és minőségi időt kell együtt tölteni, akkor miért nem tesznek meg mindent a párkapcsolatuk boldogságáért?
  • Miért csak évekkel a problémák megjelenése után gondolkodnak a megoldásról, esetleg segítségkérésről? Miért várják meg a kapcsolat teljes kiüresedését, amikor már csak a válás vagy a mindkét fél számára mérgező, kényszer együttélés marad?
  • Ha ennyire fontos mindenkinek a jól működő, boldog párkapcsolat, akkor a működtetésükre, a megjavításukra fordított energia és pénz miért törpül el például a káros szenvedélyekre fordított összegek mellett?

A jelenlegi válási adatok tükrében mindenki számára nyilvánvaló, hogy mennyire törékenyek és sérülékenyek a párkapcsolatok.
Hiába vannak intő családi példák, hiába vannak elgondolkodtató statisztikai adatok, hiába érdekel sok-sok embert a párkapcsolatok működése. A saját kapcsolati problémákat még mindig övezi egyfajta rosszul értelmezett szemérmesség.

Módszertan és adatok

Az infografikához az adatokat az interneten elérhető forrásokból gyűjtöttük. A referenciák és a becslésekhez használt módszerek itt találhatók.

Harvard Egyetem Grant&Glueck kutatása:
TED videó magyar felirattal
Business Insider cikke
Forbes cikke

Gottman módszer:
Gottman Institute weboldala
John M. Gottman – A jól működő párkapcsolat 7 alapelve

Beszélgetéssel töltött idő:
KSH időmérleg statisztika

Párkapcsolati költések:
A párkapcsolatok költéséről magyar statisztikák híján amerikai adatokat használtunk. A pszichológusok számából és elterjedtségéből úgy gondoljuk, hogy Magyarországon az Amerikai Egyesült Államokhoz képest még kevesebb pénzt költenek párkapcsolati tanácsadásra (és sajnos arányosan többet alkoholra), ezért az infografika állítása Magyarországra biztosan igaz lesz.

A becsléshez az Amerikai piacméretet becsültük éves USD alapon, az alábbi források alapján:
Párkapcsolati tanácsadás. A piacméretet az átlagos kereset és a tanácsadó szakmában dolgozók számával becsültük.
Válások költsége.
Alkohol piacmérete.
Teljes Amerikai piac mérete. Az 1000 Ft a teljes Amerikai kiskereskedelmi piac méretet jelenti, melynek kevesebb, mint 1%-át teszi ki a párkapcsolati tanácsadások piaca.

Válások száma:
KSH népességi statisztika, a válások százalékos arányát az elmúlt öt évben kötött házasságok számából és a válások számából becsültük.