Meddig menthető meg egy párkapcsolat?

Ez az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés a párkapcsolat megmentése, amikor egy párkapcsolat hullámvölgybe kerül. A párok elbizonytalanodnak, hogy a válság végleges, vagy vajon még vissza fordítható.

Egy párkapcsolatot mindig jellemez egyfajta mozgás. Folyamatos változásban van, attól függően, hogy a két ember hogyan alakítja azt. Természetes, hogy minden párkapcsolat történetében vannak olyan élethelyzetek, amelyek megviselhetik azt. Ilyen szituáció az összeköltözés, a hosszútávú elköteleződés, a gyerekek születése, a nők munkába való vissza térése, a gyerekek kirepülése stb. Extra teherként nehezedhet a párkapcsolatra valamelyik családtag betegsége, megélhetési problémák vagy egy megcsalás.

Emellett egy idő után abban az esetben, ha a két ember nem fordít időt és energiát egymásra törvényszerűen elindul az eltávolodás.

A kutatások szerint a párok általában 6 évvel a válság első jelei után keresnek külső segítséget problémáik megoldásához. További tény, hogy a válságba jutott párkapcsolatban élők jelentős része nem is vesz igénybe semmilyen segítséget a kapcsolatuk megmentéséhez. Ennek lehet oka többek között a családi minta követése, a téma érzékenysége, a teljes reményvesztettség, a párkapcsolatokkal kapcsolatos téves hiedelmek (“Ha két ember szereti egymást, akkor minden megoldódik.”) vagy a bizonytalanság, hogy ki is tudna segíteni.

Ennyi idő alatt még tovább mélyülnek a problémák. Sokszor mesélnek arról az érintett párok, hogy voltak próbálkozásaik de rendre kudarcot vallottak. Meghallgatták a barátok vagy családtagok véleményét és tapasztalatait, akik bizonyára a legjobb indulattal, de mégis a saját tapasztalataikat tudták megosztani velük. Olvastak segítő cikkeket vagy könyveket, kezdeményeztek beszélgetéseket egymással, amelyek rendre veszekedéshez vezettek.

De nem kaptak személyre szabott segítséget.

Tapasztalataim szerint sokszor csak akkor érzékelik a felek a helyzet komolyságát, amikor az egyikőjük már a párkapcsolatból való kilépést fontolja.

Ilyenkor jön a hirtelen eszmélés, hogy mégis mekkora a probléma.

„Érdemes ebbe még időt fektetni? Visszatalálhatunk még egymáshoz? Megmenthető a kapcsolatunk?”

Mikor érdemes küzdeni?

Ha a két ember szereti egymást annyira, hogy

  • készek változtatni
  • készek vállalni a saját felelősségüket a párkapcsolatukban történtekért
  • készek szembenézni és tanulni a múltbéli hibákból
  • készek figyelni egymásra és megérteni egymást
  • vannak még közös céljaik

Ebben az esetben mindenképp érdemes mindent megtenni egymásért!

Ha szeretnél bővebb információt a lehetőségekről: http://noatet.hu/parkapcsolati-tanacsadas/