A társam válni akar

Nekem úgy tűnt, minden rendben van, azután a fejemhez vágta, hogy válni akar. Tényleg voltak veszekedések, és talán eltávolodtunk, de ezt sohasem gondoltam volna.”

Sokan hívnak fel ezekkel, vagy ezekhez nagyon hasonló mondatokkal.

Vajon vissza lehet fordítani a folyamatot? Meg lehet menteni egy ilyen párkapcsolatot? Egyáltalán mi történt?

Ez egy nagyon gyakran ismétlődő, sok párkapcsolatot érintő forgatókönyv.

Hogyan zajlik a folyamat?

  1. A pár egyik tagja, jellemzően a nő jelzi, hogy gond vanNem érzi a szeretetet, nem érzi a támogatást, egyre távolabb kerülnek egymástól, alig vannak beszélgetések, ritkulnak az intim együttlétek, egyre kevesebb az együtt töltött idő.
  2. A pár másik tagja, a legtöbb esetben a férfi, nem veszi komolyan a vészjelzéseket. Nem tud vele mihez kezdeni, elbagatellizálja, azzal nyugtatja magát, hogy másutt is így van és csak túlreagálás az egész.
  3. Az 1. és 2. pont ismétlődik többször, majd a problémát felvető fél belátja, hogy nem kap választ a kérdéseire. Felvetődik külső segítő bevonása, amit szintén elutasít a társ különböző indokokkal. „Azért még ott nem tartunk. Nehogy már egy idegen mondja meg hogyan éljek. Mi lesz, ha kiderül?”
  4. Aki rosszul érzi magát a kapcsolatban elkezd támaszokat keresni. Erősíti az önbizalmát, az önértékelését, sportolni kezd, új hobbyt keres. Közben a távolság kettőjük között egyre nő.
  5. Amikor még ez sem tűnik fel a társnak, akkor kezd eljátszani a gondolattal, vajon milyen lenne az élet egyedül, vagy egyedül a gyerekekkel.
  6. Utána jár a jogi, anyagi kérdéseknek, tulajdonképpen konkrét tervet alakít ki az élete önálló folytatásához.
  7. Egy kettesben eltöltött beszélgetés alkalmával bejelenti, hogy válni szeretne.
  8. A társa úgy érzi, mintha összeomlana minden, hiszen számára ez derült égből villámcsapás. Nem érti mi történt, nem tudja hol romlott el… Miért ilyen hirtelen, hiszen még tegnap minden nyugalomban volt?
  9. Pánikba esik és elkezd megoldás után kutatni. Felhív pszichológust, terapeutát, tanácsadót.

Ezen a ponton már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot. A fent leírt szakaszok gyakran éveken keresztül elhúzódnak.

A kutatások szerint a párok az első komoly problémák megjelenése után 6 évvel később kérnek segítséget kapcsolatuk rendezéséhez. Közben eltelik 6 év, vagyis 2190 nap és éjszaka…

Anélkül, hogy tudatosulna mi zajlik éppen a látszólagos nyugalomban lévő otthonukban…